torsdag 2. februar 2012

Dette angrer vi på…

"abcnyheter" hadde nylig en artikkel jeg likte godt...

Australske Bonnie Ware jobbet i flere år med å ta vare på pasienter som hadde få uker igjen å leve. Erfaringene hennes resulterte i boken «The Top Five Regrets of the Dying - A Life Transformed by the Dearly Departing», som handler om hvordan hennes eget liv ble forvandlet gjennom innsikten i hva de døende angret på i livet, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Dette er de fem sakene pasientene angret oftest på på dødsleiet:

1. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å leve et liv tro mot meg selv, ikke det livet andre forventet av meg.

Dette var det de døende oftest angret på.

- Når folk innser at livet deres snart er over og ser klart tilbake på det, er det lett å se hvor mange drømmer de ikke har forfulgt, sier Ware.

2. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde jobbet så hardt.

Ifølge Ware var dette noe alle de mannlige pasientene sa. De skulle ønske de hadde brukt mer tid på barna og partneren. Også noen kvinner snakket om dette, men ettersom de fleste var fra den eldre generasjonen, hadde mange av dem vært hjemmeværende.

3. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å uttrykke følelsene mine.

Mange har undertrykt følelsene sine for å unngå konflikt med andre. Ifølge Ware resulterte dette både i at de aldri ble den personen de hadde potensial til å bli, og at de utviklet sykdommer knyttet til bitterheten de bar på.

4. Jeg skulle ønske jeg hadde holdt kontakten med vennene mine.

- Ofte ville de ikke innse de store fordelene ved gamle venner før uken før de døde og det umulig å spore dem opp. (...) Alle savner venner når de er døende, sier Ware.

5. Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være lykkeligere.

Ifølge Ware ble denne angeren uttrykt overraskende ofte.

- Mange innså ikke før slutten at lykke er et valg. De hadde fastnet i gamle mønstre og vaner. (...) Frykt for forandring fikk dem til å late som de var fornøyd, mens de dypt inne i seg lengtet etter en skikkelig latter og å ha morsomheter i livet sitt igjen.
 
Les hele artikkelen her:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar